Blij met eigen appartement

Ze zijn klaar: de 14 jongerenappartementen aan de Raadhuisstraat in het centrum van Roden. Tom Wijnstok (21) is een van de nieuwe huurders. Begin november 2019 tekende hij het huurcontract en kreeg hij de sleutels van z’n nieuwe appartement. Een paar weken erna belden wij hem op en vroegen: “hoe gaat het? “

'Ik wilde al een tijdje op mezelf wonen'

Hoi Tom, hoe gaat het? Hoe bevalt je nieuwe huis?

Goed! M’n appartement bevalt ook heel goed. Het is een mooie plek waar ik nu woon en een heel mooi appartement. Ik heb m’n vrienden en familie dichtbij. Ik ben er heel blij mee.

Heb je je appartement al ingericht?

Ja, alles is klaar. Ik had twee weken vakantie genomen van m’n werk en mijn broer en vader hebben me geholpen met de verhuizing en inrichting. Met elkaar hebben we veel werk verzet. Alles geschilderd, meubels in elkaar gezet. Woensdag 6 november kreeg ik de sleutel, binnen 10 dagen was alles klaar. Ja, dat is heel snel gegaan.

Waar woonde je hiervoor?

Ook in Roden, bij m’n moeder. Mijn moeder is gastouder. Dat is leuk, maar er zijn altijd kinderen over de vloer en ik had ze om 7 uur ’s morgens al aan m’n broekspijpen hangen. Ik wilde al een tijdje op mezelf gaan wonen.

Hoe wist je dat de jongerenappartementen in Roden gebouwd werden?

Ik was al een poos aan het kijken op de website van Woonborg. Maar er was steeds best wel weinig aanbod waar ik huurtoeslag voor zou kunnen krijgen. Voor mij waren woningen die te huur stonden vaak te duur. Toen zag ik dat er nieuwbouw kwam aan de Raadhuisstraat en ben ik dat project gaan volgen. Ik heb denk ik wel 200 tot 300 keer op de website gekeken. Tijdens de bouw reed ik er op m’n scooter vaak langs, was er constant mee bezig. In die periode heb ik af en toe op andere woningen gereageerd om maar te laten zien hoe graag ik in aanmerking wilde komen voor een huis. Nee, zo werkt het vast niet, maar op een gegeven moment werd ik bijna wanhopig. Zo graag wilde ik hier wonen.

Wat doe je eigenlijk in het dagelijks leven?

Ik ben persoonlijk begeleider en werk in de zorginstelling Vredewold in Leek. Daar begeleid ik mensen met dementie. Uiteindelijk wil ik graag WMO-consulent worden. Daar ga ik ook een opleiding voor volgen.

Je hebt voor dit appartement een huurcontract voor maximaal 5 jaar. Wat vind je daarvan?

Voor mij is die 5 jaar precies genoeg. Ik ben nu 21, dus dat betekent dat ik op m’n 26ste eruit moet. Dan heb ik hopelijk wat meer inkomen en meer keus. Ik vind het goed dat deze appartementen beschikbaar blijven voor jongeren. Ik weet zelf hoe het is als je op zoek bent en hoe blij ik er nu mee ben. Dat gun ik anderen ook.

Wat zijn jouw toekomstige woonwensen?

Ik woon m’n hele leven al in Roden, wil hier voor altijd blijven. Ben verknocht aan dit dorp. Mijn familie woont hier, mijn vrienden. Ik heb nu trouwens mijn vrienden heel dicht om me heen. Toen ik me inschreef voor deze appartementen, heb ik ze getipt en ze hebben ook gereageerd. Een vriend en vriendin van me wonen nu in het appartement naast me, en een andere goeie vriendin woont hier ook.