Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die in het verleden zijn gebruikt als grondstoffen voor diverse bouwmaterialen. Dat werd toen gezien als prima bouwmateriaal. Pas later bleek asbest gevaarlijk te zijn. Daarom is het sinds 1993 verboden om met asbesthoudende materialen te werken. Asbest komt vooral voor bij oudere woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.

Verschillende soorten asbest

Er zijn twee verschillende soorten asbest: losgebonden en hechtgebonden. Losgebonden asbest kan makkelijk loskomen, maar hecht gebonden asbest zit stevig vast in het materiaal. Mocht er asbest in uw woning zitten, dan is dit hechtgebonden asbest. Dit is niet gevaarlijk, zolang u het niet bewerkt.

Wat doet Woonborg?
Wanneer bij werkzaamheden in uw woning asbest kan vrijkomen, dan laten we het asbest verwijderen volgens de wettelijke richtlijnen en door een gespecialiseerd bedrijf. Gaat u zelf klussen in uw woning en twijfelt u of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn? Neem dan eerst contact met ons op via het contactformulier of bel: (0592) 30 36 30.

 

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Het bestaat namelijk uit hele kleine vezeldeeltjes. Wanneer deze deeltjes loskomen en worden ingeademd, dan kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. U kunt zonder risico wonen in een huis met hechtgebonden asbest. Zorg er alleen goed voor dat u de materialen waarin hechtgebonden asbest zit, niet bewerkt! Dit betekent dat u in deze materialen niet mag boren, zagen of schuren en dat u deze materialen niet mag breken!

Wat doet Woonborg?

Wanneer bij werkzaamheden in uw woning asbest kan vrijkomen, dan laten we het asbest verwijderen volgens de wettelijke richtlijnen en door een gespecialiseerd bedrijf. Gaat u zelf klussen in uw woning en twijfelt u of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn? Neem dan eerst contact met ons op via het contactformulier of bel 0592 30 36 00.