Ventileren

Wist u dat je samen met huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert? Door koken, douchen en afwassen komt er nog meer vocht in de lucht. Soms merkt u dat omdat de ramen beslagen zijn. Of u ziet schimmel op de muren. Daarom is goed ventileren nodig. Of u nu in een oud huis of in een nieuw huis woont. Ventileren zorgt ervoor dat vochtige lucht weg kan en frisse lucht binnenkomt. U bespaart door goed ventileren ook nog eens op uw energierekening. Op deze pagina vindt u meer informatie en leest u wat u zelf kunt doen.  

  • Nee. Ventileren betekent dat er steeds frisse lucht in huis komt en dat vieze lucht naar buiten gaat. Luchten is ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Uw huis luchten helpt om snel extra vieze lucht kwijt te raken. Maar als u het raam of de deur weer dichtdoet, komt er geen frisse lucht meer binnen. Daarom is steeds ventileren beter dan af en toe luchten.

    • U heeft schone lucht in huis. Dat is beter voor uw gezondheid.
    • Een droog huis is beter voor de kwaliteit van de woning en uw meubels. 
    • Ventileren voorkomt schimmel en gaat huisstofmijt tegen.
    • Het is beter voor uw energiegebruik.
  • Een vochtigheidsgraad tussen de 40% en 70% is goed. Dit kunt u zelf meten met een hygrometer. De temperatuur in huis kunt u overigens het best rond de 18 tot 20 graden houden. Bij een temperatuur van 15 graden of lager, kunnen makkelijker huismijt en schimmel ontstaan. 

  • Door niet te ventileren blijft uw woning vochtig. Vochtige lucht kunt u minder snel verwarmen en de woning voelt dan koud aan. Een goed geventileerde woning is sneller en makkelijker te verwarmen. Het is zuiniger om frisse lucht op te warmen en dus beter voor uw energierekening

  • Oudere woningen die (nog) goed geventileerd zijn en ook sommige appartementen hebben natuurlijke ventilatie. Frisse lucht komt dan binnen via (klap)ramen of ventilatieroosters. Vuile lucht gaat via ventilatiekanalen in de badkamer en keuken en door het kanaal via het dak weer naar buiten. Het is belangrijk dat u alle ventilatieroosters altijd open laat staan. Ook in de winter. 
     

  • Heeft uw huis mechanische ventilatie dan wordt de afvoer van vuile lucht vanzelf geregeld. Bij mechanische ventilatie zuigt een ventilatiemotor lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. Met een knop kunt u regelen hoeveel lucht er wordt weggezogen. Gaat u koken of douchen, zet dan de ventilatie op de hoogste stand. 

    1. Zet raampjes op een kier en roosters open voor frisse lucht.
    2. Zorg voor extra frisse lucht tijdens koken en douchen door bijvoorbeeld een raam open te zetten.
    3. Droog de was zoveel mogelijk buiten. Kook met de deksel op de pan en droog de vloer na het dweilen.
    4. Heeft u een mechanisch afzuigsysteem? Maak dan regelmatig de afzuigpunten schoon.
    5. Zorg dat lucht goed rond kan gaan door uw woning. Dat doet u door uw meubels bijvoorbeeld een paar centimeter van de wand te zetten.