Wat kunt u doen bij overlast?

Het is heel normaal dat u merkt dat u buren hebt: een deur die dichtvalt, de geur van de barbecue, het geluid van de radio, spelende kinderen. U hoort elkaar. Zo gaat het nu eenmaal als je naast elkaar woont. Maar wanneer is er sprake van overlast? En wat kunt u hieraan doen? U leest het hier.

5 tips bij overlast

  1. Bespreek overlast zo snel mogelijk met de betreffende buren. Zo voorkomt u dat de ergernis steeds erger wordt en de situatie uitloopt op een ruzie.
  2. Blijf rustig en geduldig en leg duidelijk uit waar u overlast door ervaart.
  3. Probeer u in de ander te verplaatsen.
  4. Kom samen tot een oplossing die voor u beiden aanvaardbaar is.
  5. Blijf vriendelijk en onthoud: een goede buur is beter dan een verre vriend!

Vragen en antwoorden bij overlast

  • Het is normaal dat u uw buren kunt horen en dat zij ú kunnen horen, maar het is moeilijk om exact aan te geven wanneer ‘het elkaar horen’ overgaat in overlast. Wat voor de één normaal of geen probleem is, is voor de ander te veel. Waar precies de grens ligt van wat toelaatbaar is, verschilt per situatie, per buurt en per persoon.

    Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van overlast:

    • Als u regelmatig ernstige hinder van uw buren ondervindt;
    • Als u aanwijzingen heeft dat uw buren geen rekening met u willen houden;
    • En vooral: als er meer buren zijn die overlast ervaren.
  • Ga met uw buren in gesprek! De kans is namelijk heel groot dat uw buren niet in de gaten hebben dat u overlast ervaart. En mensen zijn in dat geval vaak heel graag bereid om hun gedrag aan te passen. Iedereen wil immers zo prettig mogelijk wonen met zo min mogelijk zorgen.

    Ga dus het gesprek aan en leg rustig en duidelijk uit waar u precies overlast van ervaart en wat voor u een fijne oplossing zou zijn. Bedenk ook hoe u het zou vinden als er plotseling een instantie op de stoep staat terwijl u zich van geen kwaad bewust bent. Praten helpt.

  • Dit zijn 10 tips hoe u overlast kunt aankaarten. Als u wilt overleggen over de aanpak, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze consulenten!

    1. Wacht niet te lang met het bespreekbaar maken van de overlast.
    2. Vraag altijd van tevoren of het uitkomt om even te praten.
    3. Bedenk dat uw buren misschien niet in de gaten hebben dat u last van ze heeft.
    4. Bedenk hoe u graag aangesproken zou willen worden.
    5. Als u erg boos bent, wacht dan even met het gesprek. Door emoties kan de situatie juist verslechteren.
    6. Als u gaat praten, zorg er dan voor dat u weet wat u wilt gaan zeggen. Schrijf  het eventueel vooraf op.
    7. Probeer redelijk te blijven met uw verwachtingen. U kunt niet verwachten dat u nooit meer wat van uw buren merkt.
    8. Maak duidelijk afspraken met elkaar en zorg dat u het daar beiden over eens bent.
    9. Neem eventueel een andere buur mee als u dat prettiger vindt. Ga niet met teveel personen op pad, want dat kan intimiderend overkomen en de situatie verslechteren.
    10. Houd uw toon vriendelijk en leg rustig uit waar u last van heeft.
    11. Probeer ook met een eventuele oplossing te komen en niet slechts het probleem aan te kaarten.

     

     

  • Communicatie is de sleutel om overlast te verhelpen en burenruzies te voorkomen. Leg aan uw buren uit waar u last van heeft en ga van tevoren na over hoe uw verhaal op hen overkomt. Probeer het ook van hun kant te zien.

    Door met uw buren te communiceren voorkomt u dat een aanvankelijk klein probleem steeds groter en groter wordt, waardoor een burenruzie ontstaat waar niemand zin in heeft. Wie weet leert u uw buren juist wel op een hele leuke manier kennen wanneer u het gesprek aangaat. Het spreekwoord luidt niet voor niets: liever een goede buur dan een verre vriend!

  • Wordt u aangesproken op overlast door uw buren? Dat kan voor u als een donderslag bij heldere hemel zijn binnengekomen. Misschien was u zich totaal van geen kwaad bewust. Het kan daardoor heel gemakkelijk zijn om vanuit emotie te reageren en snel in de verdediging te schieten.

    Voorkom dit door rustig te blijven en het verhaal van uw buren geduldig aan te horen. Ze komen niet zonder reden naar u toe, dus probeer in te zien waarom zij die stap hebben gemaakt en waar ze precies last van hebben. Probeer het van hun kant te zien en probeer u in te leven in hun situatie. Zou u er ook last van hebben als de rollen omgedraaid waren?

    • Probeer niet vanuit emotie te reageren en rustig te blijven.
    • Realiseer u dat uw buren u niet ‘aanvallen’, maar u slechts willen vertellen waar zij overlast door ervaren en daar een oplossing voor zoeken.
    • Blijf rustig en hoor uw buren geduldig aan.
    • Probeer het van hun kant te zien. Zou u ook overlast ervaren als de rollen omgedraaid waren?
    • Probeer oplossingsgericht te denken.
  • Probeer samen met uw buren tot een geschikte oplossing te komen die voor jullie beiden aanvaardbaar is. Probeer u hierbij in te leven in de situatie van de ander en onthoud dat jullie beiden eigenlijk hetzelfde willen: een gezellige buurt waar je fijn kunt wonen.

    Het is toch ook veel leuker om te wonen naast buren waar je goed contact mee hebt dan naast mensen die je liever ontloopt?