Gezocht: mensen met ideeën over groen in hun buurt

29 december 2021

Gezocht: mensen met ideeën over groen in hun buurt

Zag u afgelopen jaren net zoveel vogels, vlinders en bijen als vroeger? Springt er nog wel eens een pad door uw tuin? Steeds meer dieren sterven uit, lezen we in de krant. Maar we kunnen er wat aan doen. Door onze tuinen en de openbare groenstroken anders te beplanten. Marijke Neef van Woonborg zoekt een paar huurders die dat willen proberen.

Goed voorbeeld: nieuwe buurtwildernis in Haren

Marijke Neef, consulent leefbaarheid bij Woonborg, hoorde kortgeleden over de aanleg van een buurtwildernis bij de Scheperweg en Brinkhof in Haren. Misschien is dat interessant voor onze huurders, dacht ze. Ze kwam in contact met Froukje Walstra. Froukje was met haar bedrijf Earth GarDEN door de gemeente Groningen gevraagd om een groepje omwonenden te helpen bij het vergroenen van een speeltuin. De gemeente had daar net nieuwe speeltoestellen neergezet.

Wilgentunnel, kruiden, kersenboom, insectenhotel ...

Op woensdagmiddag 24 november 2021 zette ze samen met ouders, kinderen en een hoveniersbedrijf nieuwe planten en bomen in de grond. Ze hadden eerst met elkaar een plan gemaakt. “Ik vroeg de mensen: hoe moet het eruit gaan zien, wat voor soort planten en bomen willen jullie graag? Voor welke dieren moet dit een fijne plek zijn?”, zegt Froukje. De kern van een buurtwildernis is een bosje, met bomen en struiken die al eeuwen in dit deel van Nederland groeien, legt ze uit. “Dat zijn soorten die insecten goed kennen en die trekken dus meer beestjes. Hier bij de Scheperweg en Brinkhof hebben we ook een wilgentunnel aangelegd, kruiden en een kersenboom geplant en een insectenhotel gebouwd. Allemaal dingen die de bewoners graag wilden, zodat hun kinderen fijn in het groen kunnen spelen.”

Anders denken over beheer en onderhoud

Een buurtwildernis is geen verwaarloosde, onverzorgde tuin of groenstrook die slecht onderhouden wordt, zegt Marijke. “Maar het ziet er wel anders uit en het vraagt erom dat je anders gaat denken over beheer en onderhoud. Froukje: “Zo'n bosje groeit langzaam. Je moet bijvoorbeeld alleen snoeien en maaien als het echt nodig is.” Ze is nu aan het kijken of de omwonenden van de Scheperweg zelf een groot deel van het onderhoud kunnen doen. 

Doet u mee met een pilotproject?

Woonborg wil ecologisch groen, bijvoorbeeld buurtwildernissen, graag stimuleren. Er komt eerst een pilot. Wilt u daaraan meedoen? Neem dan contact op met Marijke Neef: m.neef@woonborg.nl, telefoon 0592 303612.