Hulp bij energiearmoede

20 oktober 2022

Hulp bij energiearmoede

Heeft u problemen om uw stijgende energierekening te betalen?

In Nederland dreigen bijna één miljoen mensen het financieel niet meer te redden deze winter. Misschien bent of kent u ook iemand? We weten dat hulp vragen heel moeilijk is. U schaamt zich misschien of denkt dat u toch niet geholpen kan worden. Toch is het wel belangrijk om hulp in te roepen.

Blijf de huur betalen

Heeft u problemen om uw stijgende energierekening te betalen? Neem dan contact op met uw energieleverancier om dit te bespreken en te regelen. Blijf in ieder geval de huur betalen. Een huurachterstand is heel vervelend en lastig af te lossen. Heeft u problemen met het betalen van uw huur? Neem dan contact met ons op via (0592) 303 600. Samen zoeken we naar een oplossing. In sommige gevallen verwijzen wij u door naar organisatie die u kan begeleiden bij uw financiële situatie. En soms kunt u met ons een betalingsregeling treffen

Woonborg verduurzaamt woningen

Wij werken al jaren aan verduurzaming van onze woningen. Wij isoleren de komende 4 jaren 240 woningen extra (60 per jaar). En we hebben onderzoek gedaan naar waar de nood qua energiearmoede het grootst is. Op basis van deze uitkomsten bepalen we welke woningen we het eerst aan gaan pakken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal, het energielabel en het beschikbare geld.

Veel maatregelen hebben ook voorbereidingstijd nodig. Mensen, geld, tijd en materialen zijn gewoon niet voldoende aanwezig. We zetten alles op alles om zoveel mogelijk mensen te helpen. Dit doen we samen met de aannemers.

Bespaar maar kijk uit!

Het is niet verstandig om de cv-ketel helemaal uit te zetten. Wij adviseren u de thermostaat in ieder geval op 15 graden
te zetten. Dit voorkomt vochtproblemen. Vochtproblemen maken namelijk de kans op schimmels en huisstofmijt groter. En dat is slecht voor uw gezondheid. Ook bestaat de kans dat de leidingen in de winter bevriezen.

Blijf uw huis ook ventileren. Veel mensen hebben de neiging alles potdicht te houden in de winter. Maar dan blijft het huis vochtig en is het moeilijker warm te krijgen. Door overdag te ventileren, heeft u schone lucht in huis én hoeft u minder hard te stoken.

 

Kijk voor tips om energie te besparen op de website 'zo simpel als wat'.

De 5 beste tips van Zosimpelalswat om €300 per jaar te besparen

Regelingen gemeenten

Naast de energietoeslag zijn er ook andere regelingen waar u misschien gebruik van kunt
maken. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente. Gemeenten helpen woningeigenaren en huurders ook om energie te besparen. Hoe? Dat verschilt per gemeente. Hierin trekken zij samen op met de woningcorporaties. De hulp varieert van gratis energieproducten tot energiecoaches.

Denk aan bijvoorbeeld:

  • Radiatorfolie folie achter de radiator voorkomt warmteverlies
  • Tochtstrips strips maken ramen en deuren tochtvrij
  • Brievenbusborstel een borstel voorkomt dat er kou via de brievenbus binnenkomt
  • Deurdranger een dranger zorgt ervoor dat deuren niet onnodig openstaan
  • Ledlampen ledlampen verbruiken minder energie dan gloei- of halogeenlampen

Heeft u geldzorgen? Dit doet uw gemeente

GEMEENTE NOORDENVELD
U kunt terecht bij de Noordenveldwerkers. Zij denken mee over hoe u uw geldzaken op orde krijgt. En regelen als dat nodig is een verwijzing voor een schuldregeling.
Telefoonnummer: 088 – 050 88 84
Website: noordenveld.nl/hulp-bij-schulden
E-mail: vroegereropaf@noordenveld.nl

GEMEENTE AA & HUNZE
U kunt terecht bij het Samendoenteam (SDT). Op de website staat een filmpje wat zij voor u kunnen betekenen.
Telefoonnummer: 0592 – 26 34 68
Website: aaenhunze.nl/Inwoners_verenigingen/Zorg_welzijn_werk/Geldzorgen

GEMEENTE TYNAARLO
U kunt terecht bij ‘Eerste Hulp Bij Geldzaken’ (EHBG). Op het platform EHBG vindt u een stappenplan om weer grip te krijgen op uw geld. Ook is er een directe mogelijkheid om hulp te vragen. U kunt met speciaal opgeleide budgetcoaches in gesprek.
Website: www.tynaarlo.nl/ehbg
E-mail: ehbg@tynaarlo.nl

GEMEENTE GRONINGEN
Loop eens binnen bij het financieel spreekuur van WIJ Groningen bij u in de Wijk. Kijk op wij.groningen.nl voor het dichtstbijzijnde WIJ-team.

Ook kunt u terecht bij de Groningse Kredietbank aan het Harm Buiterplein. Het inloopspreekuur is op
maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur
en op woensdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Ben je jonger dan 27 jaar en/of student en heb je vragen over financiën? Dan kun je terecht bij de Eurocoach. Meld je aan
via het contactformulier, of stuur een appje naar 06 46 16 60 62.

Gemeente Groningen wil mensen met een laag inkomen tegemoet komen in de stijgende prijzen voor energie en levensonderhoud. Ga voor meer informatie hierover naar: gemeente.groningen.nl/hulppakket.