Elkaar ontmoeten om van elkaar te leren

25 mei 2022

Elkaar ontmoeten om van elkaar te leren

Bij Woonborg blijven we graag ontwikkelen. Dat doen we door te reflecteren en te evalueren, maar ook door met anderen in gesprek te gaan. En juist dat is ook de filosofie van Tour du Nord. Tour du Nord brengt woningcorporaties samen, waardoor we kunnen leren van elkaars projecten op het gebied van leefbaarheid. Woonborg mocht op 19 mei het spits afbijten en als eerste in de tour van 2022 andere corporaties meenemen in de manier waarop wij onze huurders betrekken bij grootschalige onderhoudsprojecten.

Hoe eerder, hoe beter

De huurder is woonexpert: hij of zij heeft de meeste ervaring met de woning en de buurt. Dat betekent dat als er sprake is van sloop & nieuwbouw of renovatie we de huurder zo goed mogelijk betrekken. En dat doen we al in een heel vroeg stadium. Op die manier kunnen we de input van huurders ook echt benutten in het verdere proces. Dat resulteert in weloverwogen plannen voor de woning of buurt.

Tour de Nord

Op donderdag 19 mei kwamen ruim 60 medewerkers van verschillende corporaties in Nieuw-Roden samen om het over bewonersparticipatie te hebben. Christian van Wijhe (manager projecten) en Corine Jeuring (consulent projecten) namen het publiek mee in dit thema. Door aan te geven wat voor Woonborg wel en niet werkt, kunnen andere corporaties daar hun voordeel mee doen.

Bewoners aan het woord

Het is bijna vanzelfsprekend als het gaat om bewonersparticipatie: we hebben dat verhaal natuurlijk niet alleen verteld. Twee bewoners van recent vervangen en nieuwgebouwde woningen waren aanwezig om hun kijk op het werk van Woonborg te delen. Zij gaven de aanwezigen een duidelijke boodschap mee: vroegtijdig bewoners betrekken bij het maken van plannen is belangrijk voor bewoners. Je wordt serieus genomen. Dat zorgt voor veel meer begrip en veel minder verdriet.

Leren van anderen

We zijn benieuwd naar de rest van de tour. De tour gaat nog langs Domesta in Emmen, Woonservice in Westerbork, Nijestee en Lefier in Groningen, Acantus in Veendam, Wold & Waard in Leek, Actium in Assen en Accolade in Heerenveen. Daar valt vast voor ons veel te leren!