Stichting WiN in Scheepstraschool Roden

25 april 2019

Stichting WiN in Scheepstraschool Roden

Op 25 april 2019 verhuist Welzijn in Noordenveld (WiN) naar de Scheepstraschool in Roden. In dit pand zijn nu teams van Cosis, het Scheepstra Kabinet en de Focusgroep Roden en het Vrijwilligers Informatie Punt van WiN gehuisvest.

Pand volop benut

Woonborg verhuurt het pand en is blij dat het met deze invulling volop benut wordt. Samen met de ontmoetingstuin 'Treftuin Roden' achter het gebouw is het nu een belangrijk en levendig trefpunt voor bewoners in Roden en omgeving. "Wij organiseren ook zelf regelmatig bijeenkomsten in de school, bijvoorbeeld met huurders en dat willen we nog veel meer doen", vertelt Thea Lourens, manager Woondiensten van Woonborg. "Wij vinden het belangrijk dat cliënten van Cosis hier een prettige werkomgeving hebben en dat er door de samenwerking met Stichting WiN nog meer reuring in het gebouw is. Het gebouw is ervoor gemaakt, voor reuring en geroezemoes."

Verbindende functie in Roden

Woonborg heeft de Scheepstraschool in 2012 gekocht. "De gemeente zocht toen een goeie eigenaar en beheerder voor het monumentale pand met als doel om de oude school te behouden voor het dorp. Onze insteek was destijds om wonen met zorg hier mogelijk te maken voor onze doelgroep", verduidelijkt Thea Lourens. "Wij verhuurden toen al woningen aan Cosis elders in Roden. Ons idee was: laten we achter de school sociale huurwoningen bouwen en combineren met dagbesteding in de school. Dat plan is wat anders geworden, maar wij zijn nog steeds trotse eigenaar van het schoolgebouw. En als je ziet hoe het gebouw mensen en organisaties maatschappelijk verbindt, dan willen wij dat blijven doen."

Bijzonder monument

De Scheepstraschool was ooit een openbare lagere school. Het gebouw staat aan de Schoolstraat, vlakbij de Brink in het centrum van Roden. De Scheepstraschool is vernoemd naar Hindericus Scheepstra, onderwijzer en schrijver uit Roden. Hij is bekend van onder andere de boekjes over Ot en Sien en het leesplankje aap-noot-mies.