Wethouder bezoekt ‘superdeluxe’ sociale huurwoningen Oosterhaar in Haren

14 maart 2022

Wethouder bezoekt ‘superdeluxe’ sociale huurwoningen Oosterhaar in Haren

“Weet u al hoe u het wilt inrichten”, vraagt Roeland van der Schaaf. Op woensdagmiddag 9 maart is de Groningse wethouder van wonen en wijkvernieuwing naar de wijk Oosterhaar in Haren gefietst om zich door meneer en mevrouw Van Wering te laten rondleiden in hun nieuwe huurwoning van Woonborg. Maandag krijgen ze de sleutel. Dan keren ze terug naar de plek waar ze 40 jaar woonden. Maar wel in een gloednieuw huis dat helemaal up-to-date is. Levensloopbestendig, nul-op-de-meter, gasloos, aardbevingsbestendig en voorzien van slimme woonhuis technologie.

In de week van 14 maart levert woningcorporatie Woonborg in totaal 16 nieuwe sociale huurwoningen op in Oosterhaar. De nieuwe woningen staan vlak achter het winkelcentrum. Ze maken deel uit van een intensief wijkvernieuwingstraject in het hart van Oosterhaar, waarvan het Medisch Centrum en het winkelcentrum ook onderdeel uitmaakten. Sinds 2017 zijn alle 68 nieuwe sociale huurappartementen bewoond. “En volgend jaar verwachten we ook de sleutels uit te geven van de laatste 16 huurwoningen die hiernaast gebouwd gaan worden. Allemaal met een sociale huur,” vertelt Christian van Wijhe, manager projecten bij Woonborg. “Onze terugkerende huurders dachten mee over woningtypes, het ontwerp en de indeling van de woning. Dat is bij Woonborg gebruikelijk.”

Meer sociale huurwoningen en energietransitie

De gemeente Groningen heeft een groot tekort aan sociale huurwoningen. In het populaire Haren is de gemiddelde wachttijd meerdere jaren. Na de zomer wordt een ander nieuwbouwproject van Woonborg in Oosterhaar opgeleverd: Het Perron, vlakbij het treinstation. Daar worden 31 sociale huurappartementen gerealiseerd. Woonborg is met de gemeente op zoek naar extra locaties in Haren om het aantal sociale huurwoningen de komende jaren te vergroten. Ook wil de gemeente in 2035 van het gas af zijn. De wethouder ziet deze gasloze nul-op-de-meterwoningen als een mooi voorbeeld van de energietransitie.

Slimme en zuinige woning

Tijdens de bezichtiging vroeg Van der Schaaf de bewoners wat ze van de woning vinden. “Superdeluxe”, zegt een enthousiaste meneer Van Wering. Ze woonden 40 jaar op deze plek aan de Windeweg en keren terug, samen met veel buren. Hun nieuwe huis is op de toekomst voorbereid en zeer energiezuinig. Door slimme technologie verbruikt de woning zo min mogelijk energie én kan de bewoner daar zelf sturing aan geven. Ook is de dienstverlening door Woonborg beter te organiseren, doordat eventuele storingen rechtstreeks online binnenkomen.